Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Készület a pünkösdi búcsúra


írta: P. Márk József OFM   
2008.04.14 [11:04]
 

Labarum  Nagy esemény Csíksomlyón

a pünkösdi búcsú. Már jóelőre készülni kell rá, hogy

 

méltóképpen lehessen megünnepelni.

 

A ferences elöljárók, mint a búcsú felelős szervezői, összehívják az őket megsegítő embereket megbeszélésre. Megvizsgálják a múlt évek tapasztalatait és eltervezik a mostani évben megvalósítandó dolgokat. Mindig akad változtatni, javítami való.

 

Össze kell állítani a búcsús programfüzetet. Ez tartalmazza a zarándoklat menetrendjét, közös imákat, énekeket, szabályzatokat. Ki kell nyomtatni és elküldeni az egyes egyházközségekbe egy-egy példányt, hogy a lelkipásztorok és kántorok kellő időben előkészítsek a híveket a búcsú szép megünneplésére.

 

 

Meg kell hívni és fölkérni a búcsús szónokot. Megjegyzendő, hogy a zarándoklatra senkit sem hívnak meg a szervezők. Egyedül csak a búcsús szónokot. Mindenki más csak zarándok, bármi legyen is a társadalmi rangja, méltósága.

 

Végül eltervezik az oltáremelvényen, vagy a szent hegyre vezető úton eszközlendő javításokat.

 

 

Íme, mégsem történnek a dolgok maguktól. Szükséges a rákészülés a nagy eseményre. Többen fölteszik a kérdést: Hogyan tudtok rendet tartani ilyen hatalmas embertömeggel? Felelet rá: Nem a búcsú folyamán próbálunk rendet teremteni. Akkor csak irányítjuk a zarándokcsoportokat. A gondos előkészítésben van a titka a rendnek és a fegyelemnek.

 

 

Mindent Isten nagyobb dicsőségére és a boldogságos Szűz Mária tiszteletére!